Sıkça Sorulan Sorular

1. Fıtıklar (Bel ve Boyun) iyileşir mi?

Cevap: Vücudumuzda sürekli bir iyileşme reaksiyonu vardır. Fıtıklarda Kolojen yapıdaki disklerin taşması ile oluşur. Bu disklerin zaman içinde tamiri ile fıtıklar iyileşebilir.

2. Boyun Düzleşmesi Düzelir mi?

Cevap: Evet, düzelir. Vücudumuzun mekanik dinamiklerini oluşturan kaslar çok önemlidir. Vücudumuzda normal doğal açıların dışında herhangi bir eğrilik olduğu zaman bu durumu düzeltmek için kas kuvvetlendirmeleri ve egzersizler önemlidir. Bu şekilde zamanla açılarda düzelme olur.

3.Manuel Terapi İle Tek Seferde İyileşmek mümkün mü?

Cevap: Evet mümkün, ancak genelde durum böyle değil. Manuel Terapi çok sık kullandığımız etkili bir tedavi olabilir ama aynı zamanda problemin diğer noktalarına çalışmak gerekiyor. Vücudumuz bir bütün. Sadece omurga değil, kas sıkışmaları, kan dolaşımı ve sinir sisteminde uyarılması gereken noktalara da bir bütün halinde çalıştığımız zaman Manuel Terapinin verimliliği artıyor. Her bir tedavi ayrı bir önemli. Bazı hastalarda tek seferde iyileşen insanlarda oluyor.

4.Fıtık aktif iken ağrılı süreçte Egzersiz durumumu düzeltir mi?

Cevap: Çoğu zaman düzeltmez, Egzersiz tedavinin en önemli kısmı olmasına rağmen vücut yumuşamadan yapılan egzersizler ağrıları daha fazla arttırabilir, hasta egzersizle ilgili hata yaptığında ağrılı süreçte vücut kasılma şeklinde tepki verip ağrılar artabilir. Tedavi konseptinde ağrılar azaldığında ve genel bir yumuşama olduğunda egzersizlere başlanırsa çok etkili sonuç alınabiliyor. Egzersiz tedavinin en önemli parçası ancak doğru zamanda!

5.Hacamat fıtığı düzeltir mi?

Cevap: Hacamat Fıtığı düzeltmez. Fıtık mekanik bir problemdir. Hacamat faydalı bir uygulamadır ancak kanı temizlemeyi amaçlayan bir detox uygulamasıdır. Bu sebeple fıtık için ancak destekleyici olabilir tedavinin kendisi değildir.

6.Manuel Terapi Kemiklere Zarar Verir mi?

Cevap: Hayır vermez. Bazı hastalarım çıkan sesten korkuyor. Acaba kemiklerim kırılır mı diye endişe ediyorlar. Çok ileri derecede kemik erimesi, kanser vs gibi extra durumlar olmadıkça ( zaten bu durumlarda yapılmıyor.) zarar hiçbir şekilde olmaz. Zaten uygulayan insanlar bunun eğitimini alıyorlar. Sağlık alanında uzman eğitimli bir insana gittiğiniz zaman korkmanıza gerek yok.

7. Yatalak hasta nekadar sürede nasıl ayağa kalkar?

Cevap: Yatalak hastanin yatma sebebi ve nekadar süredir yatakta olduğu,bilinç durumu ve isteğine göre süre değişkendir.Normal şartlarda hasta rahatsızlığı yeni geçirdiyse,bilinç yerindeyse 3 ay gibi kısa sürede yürür duruma gelmektedir.

8. Felç Hastalarında iyileşme neye bağlıdır?

Cevap: Felç hastalarında iyileşmesi erken tedaviye,tedavi kalitesine,hastanın sırt ve kalça kaslarının durumuna ve bilinç durumuna bağlıdır.Hasta eğer istekli ve bilinç yerindeyse sıkı tedaviyle 1 ayda ayakta durmaya başlar, 2.ayda adım almalara geçer, 3.ayda yürümeye başlar.Bilinç durumu tam yerinde değilse tedavi süreci 2 yıla kadar uzuyabilir.Hastanın bilinci yerinde ama uzun süre yatakta kaldıysa,sırt ve kalça kaslarında kuvvet varsa 6 ay gibi bir sürede yürür duruma gelmektedir.

9. Ms hastalığında iyileşme nekadar olmaktadır?

Cevap: Ms hastalarındaki tedavi programı uzun solukludur.Hastada kısa ve uzun dönem hedefleri belirlenip, uzun soluklu evde fizik tedaviyle ciddi ilerleme sağlanır. Denge bozukluğu varsa denge daha iyi hale gelir,hastanın özgüveni arttıktan sonra ciddi anlamda hayat kalitesi artmaktadır.

10. Kalca Protez Ameliyatlarından Sonra Fizik Tedavinin Rolü nedir?

Cevap: Protez ameliyatlarından sonra hastalarda basmamaya bağlı özgüven kaybı oluşmaktadır. Buna bağlı olarak normal iyileşme süreci 8 haftada olması gerekirken, özgüven kaybına bağlı olarak hasta yatalak hale bile gelmektedir. Erken dönem fizik tedavide bu süreler ciddi anlamda kısaldığı için hasta hem kısa sürede yürür duruma gelmektedir, hemde yatalak kalma tehlikesinden korunmaktadır.